Mijn zoektocht

Door aquarelliste Gerda MentensGerda Mentens werkbespreking, Masterclass aquarel Nederland, atelier van Vegchel

Hallo, ik ben Gerda Mentens uit België en ik ben door Margo van Atelier van Vegchel uitgenodigd om les te geven op de Aquarel MasterClass van 2014. Als kennismaking zal ik iets vertellen over mezelf en mijn zoektocht.

Eigenlijk begon het al toen ik op 8-jarige leeftijd een leerkracht had die schilderde. Haar tentoonstelling bezoeken, met kinderogen kijken, heeft meegespeeld in het leven dat ik nu leid.

website landschapIn 1980 studeerde ik af aan het Regentaat Plastische Kunsten aan het Sint-Maria Instituut in Antwerpen. Toen begon de zoektocht. Ik bleef lesgeven, mijn vak overbrengen, tot ik het geluk had om terug op mijn opleidingsschool terecht te komen als lesgever.

Het was erg boeiend, doorheen de verschillende onderdelen van mijn vakkennis te  leren hoe jonge mensen met dit vak omgaan, discussiëren, wat wel …wat niet. Het motto “als de leerling er klaar voor is, komt de leraar”, heb ik daarom altijd blijven voorop stellen.

Ik ging dus op zoek en kwam op mijn weg heel vakbekwame mensen tegen, al moest ik er bij wijze van spreken de halve wereld voor afreizen. Ik volgde mijn intuïtie en de mensen die mijn pad kruisten.

website autummIk hunkerde naar andere inzichten, volgde vervolmakingscursussen, in binnen-en buitenland.

Bijvoorbeeld: 20 jaar geleden vroeg een vriendin mij mee te doen aan een workshop. Het ging om een vernieuwend kunstenaar die in Nederland woonde maar afkomstig uit Servië. Ik was jong, moeder van 2 jonge kinderen, had weinig geld. Ze spoorde me aan geld te sparen en toch mee te doen, en dat deed ik…!

Een nieuwe wereld ging voor me open als kunstenaar. Ik leerde met andere ogen kijken naar de wereld. Nieuwe inzichten boden zich aan.

Vijftien jaar geleden kreeg ik een uitnodiging om op een academie in China les te volgen. In een korte tijdsspanne kregen we er les van verschillende Chinese meesters. Ik kon het me niet veroorloven, maar ik ging. Weer kreeg ik nieuwe inzichten in kunst en nam mijn leven als kunstenaar een nieuwe wending.

website SCHULENS MEER 021

Sinds 2 jaar ben ik gastaquarellist voor België op een groots aquarelfestival in Turkije. Aquarellisten van China, Pakistan, Rusland, Taiwan, Spanje, Italië en België geven daar demo’s en laten zien dat je aquarel op zeer verschillende manieren kan beoefenen.

 

Tijdens mijn zoektocht kwam ik mensen tegen met een nieuwe of andere visie, ze kijken met andere ogen, zijn anders “getraind”. Ze staan open voor vernieuwing en gaan de discussie aan van wat kan, in plaats van wat niet kan…, heel boeiend. Want kunstenaars ontwikkelen zich, krijgen nieuwe inzichten, ontdekken nieuwe wegen. Kunst is vluchtig, vandaag gemaakt, morgen bewonderd en besproken.

Uiteindelijk, ook door toedoen van mijn opleiding, koos ik voor aquarel. Een vak op zich. Door heel mijn zoekproces, ontdekte ik dat aquarel de bakermat is van de  schilderkunst.

Gerda Mentens aanwijzingen, Masterclass aquarel Nederland, atelier van Vegchel

Elk jaar probeer ik buiten België te reizen en les te geven. Ik heb zin om de cursisten in Groesbeek te ontmoeten en met hen aan de slag te gaan. De cursisten leren veel en ik leer veel van hen. Margo bedankt voor de uitnodiging!

Zeggen dit kan niet of dit mag niet, staat niet in mijn woordenboek.
Ik zal de eerste zijn om uit te proberen.
Het blijft boeiend en uitdagend…Aquarel.

Gerda Mentens

 

Één reactie op “Mijn zoektocht

  1. Beste Margo en Gerda, dat maakt nieuwsgierig! Naast het boeiende verhaal zie ik ook heel bijzondere werkstukken langskomen. Ik wens jullie beiden een paar mooie weekends toe met de cursisten. groetjes, Sari

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *