De Aquarel Masterclass ‘Dynamiek in landschap’

irma6

 

Van te voren heb ik al de website van docente Gerda Mentens bekeken. Haar stijl spreekt mij erg aan. Zou ik dat na 3 dagen ook kunnen?

 

 

Alles staat klaar: schildertafels, demonstratiespiegel, welkomstpakketjes, koffie en gebak en niet te vergeten MasterClassdocente Gerda, hulpkracht Wilco en ik zelf, Margo de organisator. Vol energie ‘gooi’ ik de zaal open. Lang voor de klok tien slaat stromen de leergierige studenten de zaal binnen. Docente Gerda zit te stralen onder de demonstratiespiegel. Dit worden drie heerlijke dagen!

Zodra de eerste foto’s zijn uitgedeeld, legt Gerda de basis van het opzetten van een landschap uit. Na wat gewenning van de Hollandse studenten aan Gerda’s Belgische tongval en humor, wordt haar kennis goed ‘opgeschept en verteerd’. De rustige start en even de basisprincipes opfrissen, helpt natuurlijk ook.

demo gerdaAls Gerda haar aquarel penseel oppakt en met ferme schilderslagen de eerste streken om het papier zet, komt de vaart erin. Zij doet haar uitspraak ‘De eerste verfstreek is de beste’, eer aan! Tijdens de drie dagen strooit ze met meer oneliners, een van haar moto’s is ook: ‘Niet teveel sturen, laat de verf het werk doen!’ Met het stuur loslaten hebben wij Hollanders met een vaarhistorie meer moeite.

Cgerda1Na een lekkere bak koffie met een fris stuk vlaai is het tijd om de demonstratie te vertalen naar eigen werk. Een belangrijk element in de MasterClass.

Kennis in het hoofd is net als een zak aardappelen: als je het niet plant groeit het niet en dan levert het niets op. En.., kennis zonder gekoppelde actie maakt het hoofd moe. Dat blokkeert de energie én creativiteit. Het gaat om de balans tussen denken en doen, dus aan de slag met die handen!

Tegelijk een goede meetlat of de cursisten Gerda bij kunnen benen. Daarom schilder ik zelf deze drie dagen niet mee, al popelt mijn hele lijf om aan de slag te gaan. Ik ben er om Gerda en de cursisten bij te staan. Mijn moto: De MasterClass is om van te leren én om van te genieten!

Alang1

 

Leuk om te zien dat, terwijl we allemaal vanuit dezelfde foto aan de opdracht werkten, er toch heel verschillende aquarellen ontstonden en ieder met zijn eigen stijl en kleurgebruik er een uniek aquarel van maakte!

 

Te snel is het alweer tijd voor de lunch. Daarna ligt het accent van het programma op vlakverdeling en dieptewerking.

 

Even schakelen in mijn hoofd. Groot denken…..in vlakken …..kleurvlakken….verf laten lopen…..schuin dat bord….op tijd stoppen…..wit terughalen…….spatten….met pigment…..maar ook met water……wegvegen……geen groen……paletmes……op tijd stoppen…..goed is goed…..oh help…… heerlijke lunch….even bijkomen…..daar gaat ie weer……17.00 uur…..klaar…..nog niet…….toch stoppen…..moe ,maar voldaan zit de 1e kleurrijke dag er op.

Op dag twee dendert het leer- en doetreintje verder en brengt Gerda de studenten op een ander spoor: loskomen van de afbeelding. Loslaten, loslaten, …ontdek je eigen creatieve wereld! Ze leren dat ze meer kunnen maken van de afbeelding door spatwerk en door andere kleuren te gebruiken. Een laan van bomen is het uitgangspunt. De bladeren worden neergezet met spatwerk. Na de demonstratie wordt er flink geoefend. Ook in de hoofden van de studenten begint het te spetteren. Soms krijgen ook de muren blaadjes!

BgerdawerkDezelfde emoties komen vandaag weer aan bod: verbazing, verwarring, blijdschap, dankbaarheid, vermoeidheid, voldoening.

Kleur blijft de rode draad, buiten je comfort zone gaan, maar wat is dat heerlijk. Ik kijk om me heen. Ik zie iedereen zwoegen en ploeteren. Dit doen we vrijwillig, maar oh wat is dit leuk. Onder het toeziend oog van Gerda en Margo ontstaan de mooiste dingen.

In dag drie gaan de studenten aan de slag met het samenvoegen van twee foto’s in één aquarel. Een gebouw uit Frankrijk en een bomenpartij staan model.

De laatste dag van mijn feestje in Groesbeek. En weer is het een dag vol verrassing. Twee beelden combineren, weer een nieuwe uitdaging. Proberen je eigen vorm hierin te ontdekken, niet kopiëren.

We sluiten de MasterClass dit jaar af met een speciale werkbespreking. De zaal zit vol, omdat de studenten op mijn verzoek hun partner en familie hebben uitgenodigd. Onder het genot van een drankje en een hapje start Gerda met de nabespreking. Wilco en ik zijn van de wisseltruc. Elk werk wordt heel snel in een passe-partout gestopt, zo op de ezel getoond, en daarna weer ontmanteld omdat het passe-partout nodig is voor het volgende werk. Ingelijst wordt elk aquarel een ‘plaatje’.

Ik heb Gerda gevraagd de positieve punten in elk werk te benadrukken. Daardoor gaan de studenten met een blij gevoel naar huis. Dat geeft energie en moed om thuis aan de slag te gaan.

Zwoegend bereiken we het eind van de Masterclass. De hele weg naar huis zweven de beelden van dit weekend door mijn hoofd. Thuis val ik moe, maar voldaan op de bank. Mooi, mooier, mooist …zo waren deze 3 dagen!

DwgmVele jaren geleden had ik in Leuven mijn eerste MasterClass ervaring, met Alvaro Castagnet. Dat heeft mijn penseel mede gevormd. In 2015 organiseer ik voor de achtste keer een Aquarel MasterClass in Nederland. Het brengt aquarellisten op een hoger plan als ze regelmatig les nemen van een topaquarellist uit het buitenland!

De cursieve groene teksten zijn van studenten, Irma Troost, Gemma Brands en Liesbeth de Vries, van de MasterClass van 2014. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *