Masterclass aquarel XL, wat is dat dan wel.

tekst en aquarellen van Bouwien Schep

bouwien8

Eindelijk was het dan zover. Masterclass XL, en wat is dat dan wel.
Nu wij waren ook heel benieuwd wat dat zou gaan inhouden en hoe we daar handen en voeten aan moesten geven. Een sprong in het diepe. Maar wat een fantastische ervaring.

We waren vrijdags al op tijd op weg naar De Horst want daar zou het feestje worden gebouwd. Wij waren dit keer het welkom voor Margo. Had ze ’s morgens eerst alles klaar gezet, is ze even weg en komen daar een paar van die diehards die haar een warm welkom bezorgen.

En toen begon het met de traditionele koffie met gebak. Maar bovenal de warme hartelijkheid van Margo en Wilco. We kregen allemaal weer een mooi koffertje met een opkikkertje en een energieshot. Ook kregen wij een mooi geschenk van Pro Art.

Toen begon het opfrissen van de vorige keer. Waar moet je aan denken bij het bouwen van een frame en het spannen van papier. Niet lang daarna klonk het getimmer door de ruimte. Hier nog een tikje daar nog een zetje, en ja hoor, keurig haaks. XL heeft zijn naam eer aan gedaan de maten waren ook echt XL.

En tussendoor weer lekker een kopje koffie. Even van je plaats en met elkaar ervaringen uitwisselen.

bouwien6

Toen was het tijd voor de lunch. Geweldig, om te zien hoe mooi en feestelijk dat er dan uitziet. Maar ook super lekker. Als je dan gegeten hebt, kun je er ook weer een poosje tegenaan gaan.

Na de lunch even vrijaf voor we aan het papier spannen konden beginnen. We waren zo af en toe net kleuters aan de watertafel. Maar we hebben genoten. En dan maar afwachten hoe de volgende dag het resultaat is. Verder zijn we na de middag pauze met elkaar aan het schetsen gegaan. Margo leerde ons dat we dit ook op een andere manier kunnen doen. Namelijk met verf en penseel. Hierbij gaf ze ons ook de nodige tips en suggesties.  Als je groot werkt, vervagen de details. Ze zijn er wel, maar zijn ook minder uitgewerkt. Dit kun je meteen al in je schets verwerken.

Na een dag hard werken, zijn we naar huis gegaan om de volgende dag uitgerust terug te komen.

En nu zou dan het spannendste deel komen. Na een heerlijk kop koffie hebben we teruggeblikt op de dag van gisteren. En alle frames waren gelukkig strak en recht opgedroogd. Nu ging Margo haar dagprogramma uitleggen. Na het omzetten van de schets zouden we gaan gieten met verf. Zij heeft dit uitgelegd en daarna mochten wij aan de bak.

De belangrijkste punten en lijnen bouwien7van je schets overzetten en toen….

Verf klaar maken om te gieten. Dat is wel iets meer dan je normaal klaar maakt. We waren dan ook druk bezig met roeren om de goede substanties te verkrijgen.

 

 

Yes! Papier nat maken, en om je hoogste licht denken. Klaar handdoek en dweil in de aanslag en daar ging Margo los. Hier wat geel; daar nog wat ander geel; blauw en nog wat en dan mag je met het frame gaan wiebelen. Maar denk er om het is wel met beleid. Want wat wil ik waar hebben.

bouwien5Wat een pracht gezicht was dat, en dan mogen wij. Oef dat is wel best spannend. Wordt het wat ik wil? Maar ik weet niet helemaal precies wat ik wil. Wat als de verf zijn eigen feestje gaat vieren op het papier? Maar wat een lol en plezier hebben we hiermee gehad. Het mag nog wel even doorgaan wat mij betreft. Echt geweldig!!!

En dan moet het drogen, jammer want het ging zo leuk, ondanks al het dweilen van de vloer.

Gelukkig eerst maar weer eens naar beneden voor de lunch. Dit keer een andere cateraar. Maar ook weer even heerlijk en verzorgd. Na het smullen even bijkomen en toen gingen we weer starten met de volgende stap. Wat zijn de mooie stukken in je eerste laag. Hoe ga je dat uitbuiten, maar ook hoe benadruk je het hoogste ligt. Moet je nog iets aanpassen t.o.v. je schets om het werk nog sterker een aantrekkelijker te krijgen? Hierin heeft Margo ons door haar eigen werk veel laten zien, en uitgelegd.

bouwien4Gelukkig was het mooi weer en droogde het snel. Wij zijn dan ook lekker aan het schilderen gegaan. Ieder met zijn eigen ontwerp en dat was heel verschillend.

Maar dat maakt het ook wel heel erg leuk, die diversiteit. Tussendoor een drankje en voor we het wisten was de dag alweer om. Nog 1 dag en dan is het alweer afgelopen.

Vanmorgen weer op tijd in De Horst aanwezig. Lekker aan de koffie en Margo lichte het dagprogramma toe. Aquarel afmaken; laten drogen, vernissen; laten drogen en dan kijken waar nog tijd voor is. Margo heeft ons geheugen weer opgefrist over het vernissen hoe je dat in lagen opbouwt om géén plekjes over te slaan.

Daar gingen we weer en wat werd het mooi. Ieder aquarel met z’n eigen kleuren spel. Wat is dat toch prachtig om te zien. In 2 dagen tijd van wit papier naar een schitterend aquarel.

Tussen door weer heerlijk aan de koffie maar we gunden ons daar toch wel wat minder tijd voor dan 2 dagen eerder. We wilden wel ons aquarel af hebben aan het eind van de dag. Terwijl de eerste met vernissen aan de gang gingen, waren anderen nog in alle rust aan het schilderen. Weer anderen gingen nog even lekker met verf gieten omdat ze nog tijd over hadden. Maar iedereen genoot.

Na opnieuw een heerlijke lunch kwam dan toch echt het einde in zicht. Het was buiten een ware tentoonstelling aan het worden van aquarellen die om de zoveel tijd weer behandeld moesten worden. De voorbijgangers zullen wel gedacht hebben…

bouwien3En dan komt de de laatste fase. Alle aquarellen op een rijtje.

Ieder een drankje en wat lekkers te knabbelen. Toen was de eer aan Margo. Zij heeft al onze werken besproken. En wat zijn ze allemaal mooi geworden. Allemaal met hun eigenheid, en de eigen schildershand.

Het is werkelijk een schitterende tentoonstelling geworden daar in De Horst.

Tot slot kregen we allemaal een kleurrijk deelname certificaat. En was ons feestje voorbij.

bouwienMargo en Wilco, wat hebben jullie ons fijne dagen bezorgd door jullie warme belangstelling.

Jullie lieve; vriendelijke en stimulerende woorden. Tips en trucs, hulp en advies.

Maar ook door jullie goede verzorging en de lunches die mij elke keer weer versteld doet staan.

Margo en Wilco dank jullie wel voor het feestje dat jullie voor ons georganiseerd hebben voor alles wat jullie in die 3 dagen voor ons hebben gedaan.

Dank voor alles wat we nu weer als extra bagage in onze aquarelrugzak mee kunnen nemen. Ik zal zeker vaak gebruik maken van wat ik geleerd heb.

Het was in één woord weer FANTASTICH.