Van reis schetsen naar aquarel, door Frank Francese

Aquarelist Frank Francese, aquarelmasterclass Holland

In het vorige blog heb ik verteld over mijn liefde voor reizen, nieuwe indrukken opdoen, andere kleuren en vormen zien. Daarmee ga ik als aquarellist buiten mijn comfortzone. Als opstap voor de lessen in de Dutch Aquarel MasterClass 2012 leg ik uit hoe ik nieuwe indrukken omzet in een aquarel met behulp van mijn schetsen.

Ik heb altijd mijn camera en schetsboek bij me. Ik zie de camera als een hulpmiddel, niet als een redder! Tijdens het lesgeven in het buitenland heb ik weinig tijd om informatie te verzamelen voor het aquarelleren, dus gebruik ik mijn camera om alles vast te leggen waarvan ik denk het later nodig te hebben.Aquarelist Frank Francese, aquarelmasterclass Holland

Vaak is er bewolking zonder zonneschijn, zodat ik niet op het licht hoef te letten. Ik heb geleerd om alleen te kijken naar vormen, ik kan de lichtbron in mijn schilderijen altijd zelf bepalen. Op deze manier kan ik veel informatie verzamelen en zal het aquarel worden zoals ik zelf wil. Het wordt mijn interpretatie van de werkelijkheid!Aquarelist Frank Francese, aquarelmasterclass Holland

Voordat ik begin met een aquarel, maak ik eerst een schets. Dat is de belangrijkste stap op weg naar een aquarel dat een succes wordt. Het leert je om te kijken en geeft je informatie die noodzakelijk is voor het schilderij. Ik zal nooit aan een schilderij beginnen zonder schetsen om mee te werken. Het heeft alles in zich wat ik nodig heb om een goed aquarel te maken.

Door schetsen te maken, kom je erachter wat de moeilijkste gebieden zijn. Je kijkt naar alle details (dit is een must) en concenteert je op de belangrijkste grote vormen. Overal waar ik les geef, willen mensen schilderen en nemen ze vaak niet de tijd om zich goed voor te bereiden. Helaas zullen velen daardoor vastlopen in de laatste fase van het schilderij. Ik ken veel mensen die aan een schilderij beginnen, maar weinigen die het helemaal afmaken.

Graag leg ik jou in de Dutch Aquarel MasterClass 2012 mijn eenvoudige en vlugge manier van schetsen uit. Ik zal je demonstreren hoe je met goede schetsen je aquarel makkelijker en mooier af krijgt.

4 reacties op “Van reis schetsen naar aquarel, door Frank Francese

  1. Ben me wat aan het voorbereiden op de masterclass. Ik heb altijd graag getekend en het lijkt me ook heerlijk op met de markers te gaan schetsen.
    Ben erg benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *